Itkonniemen urheilukentästä kehittyvän alueen urheilukeskus

Kuopion Itkonniemi – Vanha-aseman osayleiskaavasta on valmistunut kaavaehdotus. Kaavaehdotuksessa Itkonniemen jo satavuotiaan ja talkoovoimin rakennetun urheilukentän alue on merkitty asuntorakentamista ja ajoneuvoväylää varten. 

Mielestäni hyvän elämän pääkaupungiksi itseään mainostavan Kuopion ei pidä lähteä huonontamaan lasten, nuorten ja aikuisten liikuntamahdollisuuksia strategiansa vastaisesti. Päinvastoin Itkonniemen kenttä on peruskorjattava vastaamaan 2030-luvun kuntalaisen tarpeita, mahdollistamaan omaehtoinen liikunta ja ylläpitämään saavutettavat liikuntapalvelut Itkonniemi – Männistö -alueella.

Tutkimusten mukaan liikuntamahdollisuuksien hyvä saavutettavuus lisää liikunnan määrää. Laajalla ja hyvin saavutettavalla liikuntapaikkatarjonnalla on tärkeä rooli väestön säännöllisen liikuntaharrastuksen tukemisessa. Jos liikuntapaikalle matkustamiseen menee liikaa aikaa, saattavat muut arjen toiminnot mennä liikunnan harrastamisen edelle. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää lasten ja nuorten liikuntamahdollisuuksiin, sillä lapsuusajan liikunnallisuudella saavutettuja terveyshyötyjä ei voi täysin korvata aikuisena omaksutulla aktiivisella elämäntavalla.

Avoimet ja maksuttomat liikuntapaikat ovat erityisen tärkeitä matalassa sosioekonomisessa asemassa oleville, jossa liikkumattomuus valitettavan usein periytyy. Monilla perheillä ei ole mahdollisuutta maksaa isoja seuramaksuja ja kuskata lapsia harrastuksiin toiselle puolelle kaupunkia. Aidatut tekonurmet ja maksulliset hallit eivät näitä perheitä palvele.

Kaava-alueella riittää tilaa kerrostalorakentamiselle toisaalla esim. Kevaman tontilla. Rautatien ja sen vieressä mahdollisesti kulkevan ajoneuvoväylän liikennemelu ei tule lähelle asuinrakennuksia säilyttämällä kenttä nykyisellä paikallaan.

Kaavoituksessa olisi ymmärrettävä, että rakennettu ympäristö vaikuttaa mahdollisuuksien luomisen kautta kaupunkien sisällä olevien yhteisöjen sosiaalisiin prosesseihin, arvoihin ja normeihin ja yhteisö puolestaan yksilön elintapoihin. Edellä mainitut tekijät vaikuttavat yksilön valintoihin.

Artikkelikuva: Savon Sanomat, Juha Poutanen

Aloite Itkonniemen urheilukentän säilyttämiseksi

Jaakko Turunen

Itkonniemi

isä, puulaakifutari ja SMJK:n jäsen

0 thoughts on “Itkonniemen urheilukentästä kehittyvän alueen urheilukeskus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *